Van Moerasspirea, ook wel koningin der weiden genoemd, kan je een pijnstillende thee zetten. Moerasspirea was de eerste plant waarin men salicylzuurderivaten aantrof, die later geëxtraheerd konden worden. De naam van de huidige, weliswaar synthetisch aangemaakte, Aspirine komt dan ook van de Moerasspriea. Dit kruid zal de maag wel niet zo hard belasten als een aspirine, dit komt omdat de salicylaten nauwelijks voorkomen als vrij salicylzuur en van nature vergezeld zijn van andere stoffen zoals looistoffen en flavonoïden.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit een persoonlijke visie van de auteur, gevormd door wat terug te vinden is in de bestaande literatuur. Het bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.
Voordelen van Moerasspirea
Door zijn urinezuur drijvende en bloedzuiverende werking zou moerasspirea niet enkel goed zijn voor onze urinewegen, maar ook voor onze spieren en gewrichten. Doordat Moerasspirea ook nog eens een ontstekingsremmende en pijnstillende werking zou hebben, wordt dit kruid vaak ingezet bij reumatische klachten, rugpijn en pijnlijke spieren.
De looistoffen in Moerasspirea hebben een kalmerende werking op de maag. Moerasspirea wordt ook wel eens een natuurlijke aspirine genoemd en wordt hierdoor vaak ingezet door zijn pijnstillende werking bij hoofdpijn, zenuwpijn en tandpijn.
Wanneer je gedroogde moerasspirea koopt om thee mee te zetten is het belangrijk dat je de gedroogde bloemetjes koopt, deze bevatten de meeste werkzame stoffen!
Waarschuwingen
Moerasspirea is best te vermijden tijdens de zwangerschap en het zogen.
Let op! Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
De meeste in dit artikel genoemde voordelen van dit kruid zijn gebaseerd op het groot handboek geneeskrachtige planten van Geert Verhelst, een standaardwerk op het gebied van genezende planten.
Informatie over planten, hun kenmerken en hun gebruik mag in geen enkel geval de auteur verantwoordelijk stellen voor ondoordacht of fout gebruik. Zo ook mag de informatie die verdeeld wordt niet beschouwd worden als een of ander therapeutisch voorschrift, dit artikel is louter informatief en mag onder geen beding een consultatie met een professional vervangen.
Comments