top of page
Foto van schrijverStephanie Vanhaverbeke

Natuurlijke hulp bij hoge bloeddruk

Het grote gevaar van een hoge bloeddruk is dat deze vaak zonder klachten verloopt, intussen vergroot hij wel het risico op hart- en vaatziekten zoals hersenbloeding, hartzwakte en nierfalen. In de reguliere geneeskunde worden dan vaak bloeddrukverlagers voorgeschreven, middelen die men dan de rest van het leven moet blijven innemen en die niet zelden tot nevenwerkingen leiden. Probeer reeds bij een beginnende hoge bloeddruk het tij te doen keren met behulp van natuurlijke maatregelen, om zo de inname van geneesmiddelen te kunnen uitstellen of vermijden.

Let op! Dit artikel is geschreven vanuit een persoonlijke visie van de auteur, gevormd door wat terug te vinden is in de bestaande literatuur. Het bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

1. Vergeet ook je levensstijl niet aan te passen

Bepaalde kruiden en planten kunnen zeer nuttig zijn. Maar vooraleer we deze innemen, mogen we niet vergeten onze levensstijl en voeding eventjes onder de loep te nemen. Je hele levensstijl gaan omgooien is voor enkelen wel veel gevraagd, dit is dan ook de reden dat veel mensen naar medicatie grijpen om een hoge bloeddruk onder controle te houden. Vergeet alleen niet dat door het schrappen van enkele ongezonde gewoontes al heel wat winst geboekt kan worden. Denk hierbij aan:

  • Het verliezen van wat overgewicht door middel van een gezonde levensstijl

  • Stoppen met roken

  • Meer bewegen

  • Alcohol beperken tot minder dan 1 à 2 porties per dag

  • Regelmatig ontspannen

  • Verminder het onnodig gebruik van medicatie. Denk hierbij aan zeer regelmatig gebruik van pijnstillers zoals Paracetamol en Ibuprofen.


2. Kruiden en planten

Er bestaan een aantal zeer nuttige planten die bijdragen tot het verlagen of normaliseren van verhoogde bloeddrukwaarden.


Hibiscus

De bloemkelken van Hibiscus worden al heel lang gebruikt in de volksgeneeskunde. Zo zou een dagelijks gebruik van 10 gram van deze plant (bv. in thee of in een extract) de systolische bloeddruk gemiddeld met 17,1mm kwikdruk en de diastolische bloeddruk gemiddeld met 12mm kwikdruk kunnen laten dalen. De werking van Hibiscus is tweeledig: Enerzijds bevordert het de nier werking en bijgevolg de afscheiding van natrium gevolgd door water en anderzijds heeft deze bloem een ontspannende werking op onze vaatwanden.

Olijfblad

Knoflook

Meidoorn

Citroenmelisse



3. Voedingsstoffen

Niet enkel kruiden en planten, maar ook bepaalde voedingsstoffen kunnen een gunstige invloed hebben op je verhoogde bloeddruk.


Magnesium tegen stress

Dit mineraal, waaraan zeer veel mensen een gebrek vertonen, werkt niet alleen algemeen stresswerend, ze helpt ook de bloedvaten te ontspannen en de hartspier meer harmonisch samentrekken.

EPA en DHA

Vitamine C

Vitamine K2



4. In de praktijk

Door het combineren van een meer gezonde levensstijl met de inname van van enkele van bovengenoemde planten en/of voedingsstoffen kan een bloeddrukverlagende werking optreden. Deze natuurlijke middeltjes gaan eerder op de oorzaak inwerken (een verstoorde vaatwandfunctie), hierdoor duurt het meestal een tijdje vooraleer de bloeddrukverlaging duidelijk wordt.



Waarschuwingen en bronnen

Let op! Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.



De meeste informatie in dit artikel is gebaseerd op volgende bronnen:

- Artikel in BioGezond april 2022 / p20-p24

- Groot handboek Geneeskrachtige planten, Geert Verhelst

- www.optimalegezondheid.com



Informatie over planten of andere natuurlijke middelen, hun kenmerken en hun gebruik mag in geen enkel geval de auteur verantwoordelijk stellen voor ondoordacht of fout gebruik. Zo ook mag de informatie die verdeeld wordt niet beschouwd worden als een of ander therapeutisch voorschrift, dit artikel is louter informatief en mag onder geen beding een consultatie met een professional vervangen.



181 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page