top of page
Foto van schrijverStephanie Vanhaverbeke

5 opmerkelijke voordelen van Zoethout

Bijgewerkt op: 10 dec. 2021


De zoethoutwortel is een zoete lekkernij, in de volksmond ook gekend onder de naam Kalissiehout, Klishout, Kalissestok,... Van Zoethout kan je thee zetten met een zoete smaak die nostalgische gevoelens oproept. Je zou een pure zoethoutthee kunnen zetten, maar meestal wordt zoethout gebruikt om thee op een natuurlijke wijze te zoeten. Zoethout bevat een zoetstof die wel 30 keer zoeter is dan suiker, gek genoeg zou deze niet schadelijk zijn voor de tanden. Zoethout was al een belangrijk kruid in het oude Egypte, zo werd in het graf van Toetanchamon een flinke voorraad zoethoutwortel gevonden.


Let op! Dit artikel is geschreven vanuit een persoonlijke visie van de auteur, gevormd door wat terug te vinden is in de bestaande literatuur. Het bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.


De voordelen van zoethout:

  1. maag en darmen Zoethout zou kalmerend werken op ons spijsverteringsstelsel en hierdoor helpen tegen maag- en darmkrampen.

  2. bijnieruitputting, vermoeidheid en burn-out Naar het schijnt laat zoethout je lichaam slimmer omgaan met cortisol (= een stresshormoon), zo hoef je er minder te produceren. Hierdoor kunnen vermoeidheidsklachten afnemen.

  3. slechte adem Je kan op een stukje zoethout kauwen voor een frisse adem.

  4. luchtwegen en keelpijn Je hebt zeker al gehoord dat drop goed is tegen keelpijn, dit komt omdat drop zoethout bevat. Allereerst zou de ontsteking afgeremd worden door zoethout, daarnaast schijnt zoethout een natuurlijke slijmoplosser te zijn.

  5. Zoethout zou ook verzachtend werken bij allergische reacties zoals hooikoorts.



Waarschuwingen:

Wanneer moet je opletten met Zoethout? Onder andere als je zwanger bent of borstvoeding geeft, ga je toch beter opletten met Zoethout. Ook als je last hebt van een hoge bloeddruk, vochtophopingen, hart- en vaatziekten drink je beter geen zoethoutthee. Als smaakmaker zou je zoethoutwortel wel dagelijks in beperkte mate kunnen gebruiken.

Let op! Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.


De meeste in dit artikel genoemde voordelen van dit kruid zijn gebaseerd op het groot handboek geneeskrachtige planten van Geert Verhelst, een standaardwerk op het gebied van genezende planten.





223 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


bottom of page